Belangrijk onderdeel van het totale asbestbeleid van de netwerkbedrijven, zijn de eigen asbestopleidingen en werkinstructies. Deze zijn ontwikkeld conform de regelgeving en afgestemd op de specifieke risico’s en processen van de sector, en worden uitgevoerd door eigen medewerkers en geselecteerde aannemers na een specifiek opleidingstraject conform nota van toelichting onderdeel K van artikel 4.54b van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Zowel eigen medewerkers als de geselecteerde aannemers worden op dezelfde manier opgeleid en werken volgens dezelfde werkwijzen en procedures. Alle opleidingen worden afgesloten met een toets met bijbehorend branchecertificaat.
Soorten opleidingen:
In de sector is eigen deskundigheid op het gebied van asbest van belang in relatie tot de verschillende activiteiten. Er zijn 3 soorten doelgroepen:
- eigen asbestdeskundigen en inventariseerders;
- uitvoerende medewerkers;
- praktijkmodule voor sleutelhouders.
Eigen deskundigheid en inventarisaren:
Om de asbestdeskundigheid binnen de netwerkbedrijven te borgen heeft de sector de opleiding werkverantwoordelijke asbest (WVA) ontwikkeld. Deze opleiding die vergelijkbaar is met de DTA is volledig afgestemd op de sectorale activiteiten met bijbehorende asbestrisico’s.
Voor het zelfstandig kunnen inventariseren is de Globale Asbest Inventarisatie (GAI) opleiding ontwikkeld. Deze opleiding die vergelijkbaar is met een Deskundige Inventariseren Asbest (DIA) opleiding, is volledig afgestemd op de sectorale activiteiten met bijbehorende asbestrisico’s. Hierbij worden geen materiaalmonsters genomen maar wordt gebruik gemaakt van het bronnenboek en beoordelingsprotocol VA-09, soms in combinatie met kleefmonsters.
Naast deze 2 opleidingen is er nog de standaard opleiding, asbestdeskundige ADK-N: Asbestdeskundige Netbeheer. Deze is met name bedoeld voor medewerkers die beleidsmatig bezig zijn met het opstellen en het instant houden van het sectorale asbestbeleid.
Uitvoerende medewerkers
In deze opleidingen worden buiten de algemene asbestrisico’s, specifieke risico’s beschreven passend bij het type werkzaamheden. Standaard zit er in iedere opleiding de verplichte onderdelen:
- asbestherkenning;
- gevaren van asbest;
- wet en regelgeving en arbeidshygiëne;
- eigen werkinstructies;
- PBM en decontaminatieprocedure.
De basisopleiding asbestherkenning (module 1) moet iedereen volgen en wordt vervolgens aangevuld met een specifieke module vanuit het werkgebied van de medewerker. Het kan dus voorkomen dat er meerdere modules gevolgd dienen te worden zie schema bijlage 1.
Module 1 >> Basismodule Asbestherkenning.
Deze module is voor iedereen die met voorbereidende, technische c.q. operationele werkzaamheden binnen of voor het netwerkbedrijf werkzaam is. Zoals monteurs, uitvoerders, werkverantwoordelijken, Engineers, werkvoorbereiders en zelfs medewerkers die logistiek werkzaam zijn.
Module 2 >> Praktijkmodule uitvoering (sleutelbevoegdheid).
Deze module is voor medewerkers die de bevoegdheid hebben om stations te betreden. Zoals uitvoerders, werkverantwoordelijken en monteurs die bevoegd zijn om in een station werkzaamheden te verrichten. Binnen deze module kan gekozen worden voor Laagspanning, midden en hoogspanning en Gas).
Module 3 >> Projectmodule werkvoorbereiders.
Deze module is voor medewerkers die de projecten voorbereiden zoals het verzorgen van materialen, het aanvragen van vergunningen en afspraken maken met gemeentes cq projectontwikkelaars.
Module 4 >> Asbest in de meterkast.
Deze module is voor medewerkers die bevoegd zijn om werkzaamheden te verrichten in een meterkast bij klanten. Zowel elektrische als gas technische werkzaamheden; uiteraard gerelateerd aan de aanwijzing die deze medewerkers hebben: E- BEI of G- VIAG. In de module kan de medewerker dan ook de cases kiezen, E of G. Beide kan natuurlijk ook.
Module 5 >> AC-gasleidingen.
Deze module is voor medewerkers die werkzaamheden verrichten aan asbestcement gasleidingen. Zoals het saneren en verwijderen van de bestaande AC gasleidingen.
Module 6 >> AC- mantelbuizen in openbare grond.
Deze module is voor medewerkers die werkzaamheden verrichten aan asbestcement mantelbuizen. Zoals het uit- en invoeren van kabels en leidingen en het verwijderen van de bestaande AC mantelbuizen.
Praktijkmodule voor sleutelhouders
Omdat we als netwerkbedrijven steeds meer te maken krijgen met derden (b.v. meetbedrijven) die wij toegang moeten geven tot onze stations, is er speciaal voor deze doelgroep de praktijk instructie module 7 ontwikkeld. Buiten de eisen zoals gesteld in de BEI en VIAG, moeten deze personen de basismodule asbestherkenning (module 1) volgen aangevuld met de in onze sector geldende asbestregels zoals de kleurcodering bij stations.
Module 7 >> Praktijk instructie.
Deze module is voor sleutelhouders (externe partijen). Zoals meetbedrijven die meterstanden aflezen, schilders en mensen die bouwtechnische werkzaamheden verrichten.
Bijlage 1 overzicht opleidingen
Toetsing en certificering
Alle cursisten moeten persoonlijk de gehele E-learning doorlopen alvorens ze kunnen afronden met de verplichte digitale toets. Dit dient per medewerker te gebeuren aangezien het een persoonscertificaat betreft. Als de toets is afgesloten met een positief resultaat (7 van 10 vragen goed) ontvangt de cursist een branchecertificaat dat geldig is voor de duur van 3 jaar m.u.v. module 7 (praktijkinstructie), want deze is éénmalig noodzakelijk bij het verkrijgen van een sleutel.
Beschikbaarheid van en toegang tot de asbestmodules
De asbestmodules zijn te volgen via de bedrijfsscholen van Stedin, Alliander en Enexis of rechtstreeks via de NWB-academie van het O&O fonds.
Soorten werkinstructies:
In de sector zijn branche eigen werkinstructies ontwikkeld en gevalideerd conform het eigen validatieprotocol (VA-04) en afgestemd op de specifieke risico’s en processen van de sector. De werkinstructies in bijlage 2 zijn tevens opgenomen in de diverse opleidingsmodules.
Bijlage 2 overzicht werkinstructies (Niet alle werkinstructies zijn opgenomen in de opleidingsmodules)