Blootstelling aan asbest bij het verwijderen en afvoeren van asbesthoudende flenspakkingen uit gasinstallaties
R-46
Werknemer
Organisatie
Arboexpert
Voor u begint
U heeft de minimaal de asbestopleidingen gevolgd als aangegeven in de VA-02 sectorale asbestopleidingen en heeft uitleg op basis van deze werkinstructie gehad.
Stel vast om welke type flenspakking het gaat.
Flenspakkingen moeten als asbestverdacht worden beschouwd zoals aangegeven in het bronnenboek (www.bronnenboek.nl), tenzij anders aangegeven.
Zet de ruimte af zodat toegang voor derden wordt voorkomen.
Controleer de aanwezigheid van de benodigde middelen:
Kleefdoekjes
Ducttape
Afzetlint
Asbestzakken
PE-folie
Plamuurmes
Vernevelingsspuit gevuld met water (eventueel extra water aanwezig in jerrycan)
Asbest gerelateerde PBM (wegwerpoverall (antistatisch en brandvertragend) type 5/6, halfgelaatsmasker met P3 filter, nitril handschoenen)
Tijdens het werk
Voer de werkzaamheden altijd met twee monteurs uit.
Draag de asbest gerelateerde PBM zonder het halfgelaatsmasker met P3 filter conform de aan- en uitkleedinstructie (bijlage 4, VA-01). Afhankelijk van of de pakking vanzelf of gemakkelijk loslaat van de flens is wel of geen aanvullende ademhalingsbescherming noodzakelijk.
Zet een asbestafvalzak klaar en bevochtig deze van binnen met de vernevelingsspuit.
Plak voldoende PE-folie recht onder de flens op de vloer om eventueel de pakking op te vangen en besmetting van de vloer te voorkomen. Leg ook PE-folie naast de directe werkplek om gereedschap en losgedraaide moeren en bouten op te leggen.
Bevochtig met de vernevelingsspuit de flens en neem deze af met kleefdoeken of vochtige doeken. Doe de kleefdoeken en vochtige doeken in de asbest afvalzak.
Draai de flensbouten los totdat deze nog op 2 bouten vastzitten. De pakking blijft nog ingeklemd vastzitten.
Spreid de flenzen zodat de flenspakking zichtbaar wordt en bevochtig de flens met de vernevelingsspuit met water.
Draai de bouten en moeren van de flens volledig los en leg deze op het stuk PE-folie naast de werkplek.
Leg ook de gebruikte materialen op het stuk PE-folie naast de werkplek.
Indien de pakking spontaan loskomt, deze opvangen en in een afvalzak doen.
Indien de pakking niet gemakkelijk loslaat van de flens eerst aanvullend halfgelaatsmasker met P3 filter opzetten.
Nadat de betrokken personen volledig zijn uitgerust met asbest gerelateerde PBM, een plamuurmes gebruiken om de flenspakking voorzichtig te verwijderen. Bevochtig tijdens deze handeling met de vernevelingsspuit de te verwijderen pakking.
Vang de verwijderde pakking bij voorkeur rechtstreeks op in een asbest afvalzak of doe deze direct na het verwijderen in een asbest afvalzak.
Reinig de flensverbinding en onderliggende buizen/delen met kleefdoekjes en stop de kleefdoekjes in de asbest afvalzak.
Gebruikt gereedschap afnemen met kleefdoekjes en stop de doekjes in de asbestafvalzak.
Verwijder de folie en tape op de vloer onder de flens en de PE-folie naast de werkplek door deze voorzichtig naar binnen toe op te vouwen. Stop de folie in de asbest afvalzak.
Op Safety in the Pocket – Netwerkbedrijven vind je de informatie uit de Arbocatalogus: de afspraken die werknemers en werkgevers hebben gemaakt om de risico’s op de werkvloer tot een minimum te beperken. Per risico staat beschreven wat je zelf kan doen om veilig te werken en wat je van jouw werkgever mag verwachten. Denk bij het gebruik van deze website aan het volgende:
In de Arbocatalogus staan de afspraken die de bedrijven in de energiesector met elkaar hebben gemaakt om risico’s te verminderen. Het kan zijn dat er in uw bedrijf aanvullende regels gelden. Uw werkgever of de opdrachtgever hoort u hierover te informeren. Belangrijk is dat u dit zelf ook nagaat. De inhoud van de Arbocatalogus zal de komende periode nog gaan groeien. Ook zal actief worden gekeken of wijzigingen nodig zijn als gevolg van ontwikkelingen in de sector of wijzigingen in wet- en regelgeving.
Naast de informatie uit de Arbocatalogus zijn er ook extra video’s met achtergrondinformatie beschikbaar. De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks is het mogelijk dat er fouten of omissies in voorkomen. De in het project samenwerkende organisaties wijzen er nadrukkelijk op dat aan de inhoud van de website of aan dergelijke fouten c.q. omissies geen rechten kunnen worden ontleend. Heeft u op- of aanmerkingen, neem dan contact op via gheller@wenb.nl.