Blootstelling aan asbest bij het verwijderen van een aansluitleiding met asbesthoudende fitterskit d.m.v. snijden (binnen en buiten)
R-52
Werknemer
Organisatie
Arboexpert
Voor u begint
U heeft minimaal de asbestopleidingen gevolgd als aangegeven in de VA-02 sectorale asbestopleidingen en heeft uitleg op basis van deze werkinstructie gehad.
In een storingssituatie dient bij het aantreffen van hennep verbindingen ervan uitgegaan te worden dat het asbesthoudende fitterskit verbindingen zijn.
Indien een te verwijderen aansluitleiding jonger is dan 1978, dan zijn alle werkzaamheden normaal uit te voeren.
Zijn de aansluitleidingen van 1978 of ouder (of is de leeftijd niet vast te stellen) dan dient bij voorkeur de hennep met fitterskit verbinding eerst te worden onderzocht op aanwezigheid van asbest. Op basis van de uitkomst zijn er twee mogelijkheden:
Mogelijkheid 1: De hennep/fitterskit verbinding is niet asbesthoudend. De werkzaamheden kunnen dan normaal uitgevoerd worden.
Mogelijkheid 2: Vastgesteld is dat de hennepverbindingen asbesthoudend fitterskit bevatten of het is niet mogelijk de verbindingen te onderzoeken terwijl de leidingen wel van 1978 of ouder zijn. Er moet dan vanuit worden gegaan dat de fitverbindingen asbesthoudend zijn. Er moet dan gewerkt worden volgens deze werkinstructie.
Bevatten de hennepverbindingen asbesthoudend fitterskit (of gaan we daarvan uit), dan worden de verbindingen niet beroerd, dat wil zeggen dat de aansluitleiding ook niet uit de hoofdleiding gedraaid mag worden.
Gebruik alleen de voorgeschreven materialen.
De voorgeschreven vochtige doekjes dienen nat te zijn, te droge doekjes hebben geen effect en zorgen voor extra emissie.
Er zijn voor deze werkzaamheden geen asbest gerelateerde PBM zoals een overall of ademhalingsbescherming noodzakelijk.
Benodigde gereedschappen en materialen
Snijgereedschap (foto 1)
Keuze uit 2 type vochtige doekjes, Polkadot wetwipes of Wypall 7772 of Wypall 7775 doekjes (foto 2)
Voldoende met asbestopdruk gemerkte luchtdichte kunststof afvalzakken
Duct tape
Tijdens het werk
Voer je LMRA uit op andere asbest toepassingen in de meterkast en omgeving zoals in de standaard procedures staat, vind je afwijkingen handel dan volgens het vastgestelde proces.
Leg alle benodigde materialen en gereedschappen klaar en zorg dat er tijdens de werkzaamheden geen verspreiding van vezels kan plaatsvinden.
Reinig met een vochtig doekje de te verwijderen buisdeel inclusief de koppelingen en doe het doekje direct in de asbest afvalzak.
Het snijden van een stalen buis mag alleen op ten minste 10 cm afstand van een hennepverbinding met asbesthoudend fitterskit . Verwijder bij een buis bekleed met asfaltbitumen eerst de bekleding. Hou voor het verwijderen van de bekleding ook ten minste 10 cm afstand van een hennepverbinding met asbesthoudend fitterskit. Om afbreken van de asfaltbitumen bekleding op de hennepverbinding met asbesthoudend fitterskit te voorkomen deze eerst met een mes rondom insnijden. Zonder verwijderen van de asfaltbitumen bekleding is de buis niet te snijden.
Tijdens het doorsnijden van de stalen aansluitleiding moet erop gelet worden dat de nabije/overige fitverbindingen niet meedraaien.
Let erop dat je bij het snijden met je handen of de tang het asbest niet beroert (vastpakken leiding voor grip of om meedraaien fitverbinding te voorkomen). Gebruik zo nodig een vochtig doekje om een leiding deel vast te pakken/klemmen. Gooi het doekje na gebruik direct in de asbest afvalzak.
Als het snij-ijzer geen kwartslag rond te krijgen is, mag het restant (kleine stukjes, maximaal 1 à 2 cm) met een handzaag doorgezaagd worden.
Probeer het doorsnijden van de buis tot een minimum te beperken.
Plak de uiteinden van de buis dicht met duct tape om uitvallend asbesthoudend materiaal te voorkomen.
Stop losgesneden stukken direct in de asbest afvalzak. Zijn ze te groot vervoer ze dan (afgeplakt) naar buiten en snij ze daar in handzake stukken. Plak telkens de uiteinden dicht en stop de stukken in de asbest afvalzak.
Maak het snij-ijzer schoon met een vochtig doekje en stop deze direct in de asbest afvalzak.
Inspecteer het oppervlak/vloer onder verwijderde leidingen op brokjes kit en hennep. Maak het oppervlak onder de verwijderde leidingen ruim schoon met een nieuw vochtig doekje en stop deze ook direct in de asbest afvalzak.
Doe een tweede afvalzak om de eerste asbest afvalzak en sluit ook deze af met de zwanenhalsmethode. Deze zak moet asbeststickers aan de buitenzijde bevatten.
Voer het asbesthoudende afval af volgens de interne asbest afvoer instructies.
Zorg voor een instructie/opleiding op basis van deze werkinstructie.
Zorg voor de benodigde middelen:
Snijgereedschap (foto 1)
Voldoende met asbestopdruk gemerkte luchtdichte kunststof afvalzakken
Duct tape
Keuze uit 2 type vochtige doekjes, Polkadot wetwipes of Wypall 7772 of Wypall 7775 doekjes (foto 2)
Regel de afvoer van het asbesthoudend afval direct van het werk of van de tussenopslag door een daartoe bevoegd bedrijf. Controleer bij het afvalinname punt hoe het afval aangeleverd wordt.
Zorg voor een wasgelegenheid zodat medewerkers hun armen, handen en gezicht kunnen wassen
Op Safety in the Pocket – Netwerkbedrijven vind je de informatie uit de Arbocatalogus: de afspraken die werknemers en werkgevers hebben gemaakt om de risico’s op de werkvloer tot een minimum te beperken. Per risico staat beschreven wat je zelf kan doen om veilig te werken en wat je van jouw werkgever mag verwachten. Denk bij het gebruik van deze website aan het volgende:
In de Arbocatalogus staan de afspraken die de bedrijven in de energiesector met elkaar hebben gemaakt om risico’s te verminderen. Het kan zijn dat er in uw bedrijf aanvullende regels gelden. Uw werkgever of de opdrachtgever hoort u hierover te informeren. Belangrijk is dat u dit zelf ook nagaat. De inhoud van de Arbocatalogus zal de komende periode nog gaan groeien. Ook zal actief worden gekeken of wijzigingen nodig zijn als gevolg van ontwikkelingen in de sector of wijzigingen in wet- en regelgeving.
Naast de informatie uit de Arbocatalogus zijn er ook extra video’s met achtergrondinformatie beschikbaar. De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks is het mogelijk dat er fouten of omissies in voorkomen. De in het project samenwerkende organisaties wijzen er nadrukkelijk op dat aan de inhoud van de website of aan dergelijke fouten c.q. omissies geen rechten kunnen worden ontleend. Heeft u op- of aanmerkingen, neem dan contact op via gheller@wenb.nl.