Blootstelling aan gevaarlijke stoffen door verbrande kunststof moffen
R-19
Werknemer
Organisatie
Arboexpert
Maatregelen medewerker bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen door verbrande kunststof moffen
Voor u begint
Wees, bij storingen of werkzaamheden nabij oude elektrakabels, alert op veranderingen van het grondoppervlak, zoals verplaatste tegels. Dit kan een indicatie zijn van een verbrande kunststof mof in de grond.
Gebruik bij het benaderen van de werkplek en bij het begin van graafwerkzaamheden een gekalibreerd meetinstrument om in ieder geval de concentraties blauwzuurgas (HCN) en koolmonoxide (CO) te meten.
Meet de concentratie blauwzuurgas (HCN) en koolmonoxide (CO) met een tester, ga alleen door als de concentraties onder de grenswaarden blijven.
Tijdens het werk
Werk zo veel mogelijk met de wind in de rug.
Blijf tijdens de werkzaamheden continu meten met het meetinstrument. Deze bevindt zich in de ademzone.
Onderbreek de werkzaamheden als het meetinstrument een signaal afgeeft en verlaat de werkplek haaks op de windrichting.
Als de gemeten waarde onder de grenswaarde is kunt u de werkzaamheden hervatten.
Eet, drink en rook niet op de werkplek.
Was uw handen, armen en gezicht als u het werk onderbreekt.
Als het werk klaar is
Overtuig u ervan dat er geen giftige dampen meer van de uitgegraven defecte mof af komen voordat u deze op de aanhanger legt. Laat een defecte mof daarom eerst in de wind uitwaaien.
Maatregelen organisatie bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen door verbrande kunststof moffen
Zorg ervoor dat er minimaal met twee medewerkers wordt gewerkt.
Zorg voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en zie toe op juist gebruik.
Stel gekalibreerde meetinstrumenten die HCN en CO kunnen meten ter beschikking en zorg dat deze periodiek gekalibreerd worden.
Geef voorlichting en instructie over het gebruik van deze meetinstrumenten, de interpretatie van meetresultaten en het risico van verbrande kunststof moffen en de vereiste maatregelen.
Verwijzingen naar wet- en regelgeving, normen en richtlijnen
Op Safety in the Pocket – Netwerkbedrijven vind je de informatie uit de Arbocatalogus: de afspraken die werknemers en werkgevers hebben gemaakt om de risico’s op de werkvloer tot een minimum te beperken. Per risico staat beschreven wat je zelf kan doen om veilig te werken en wat je van jouw werkgever mag verwachten. Denk bij het gebruik van deze website aan het volgende:
In de Arbocatalogus staan de afspraken die de bedrijven in de energiesector met elkaar hebben gemaakt om risico’s te verminderen. Het kan zijn dat er in uw bedrijf aanvullende regels gelden. Uw werkgever of de opdrachtgever hoort u hierover te informeren. Belangrijk is dat u dit zelf ook nagaat. De inhoud van de Arbocatalogus zal de komende periode nog gaan groeien. Ook zal actief worden gekeken of wijzigingen nodig zijn als gevolg van ontwikkelingen in de sector of wijzigingen in wet- en regelgeving.
Naast de informatie uit de Arbocatalogus zijn er ook extra video’s met achtergrondinformatie beschikbaar. De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks is het mogelijk dat er fouten of omissies in voorkomen. De in het project samenwerkende organisaties wijzen er nadrukkelijk op dat aan de inhoud van de website of aan dergelijke fouten c.q. omissies geen rechten kunnen worden ontleend. Heeft u op- of aanmerkingen, neem dan contact op via gheller@wenb.nl.