Ventileer de ruimte voor u die betreedt. Als mechanische ventilatie aanwezig is, zet deze dan aan.
Meet de SF6 concentratie in de hoogspanningsruimtes (gelijk aan of hoger dan 50 kV) of als het werkplan dit aangeeft. Voer de metingen laag bij de vloer uit. Bij een lage concentratie SF6 is ventilatie voldoende.
Als u kort in een ruimte bent, bijvoorbeeld om meetapparatuur te plaatsen, mag de concentratie schone SF6 niet hoger zijn dan 6000 mg/m3 (1000 ppm).
Als u een ruimte betreedt waar mogelijk enig gelekt SF6 aanwezig kan zijn, mag de concentratie niet hoger zijn dan 1200 mg/ m3 (200 ppm).
Als u langer in een ruimte verblijft en als u werkzaamheden verricht aan de SF6-apparatuur in die ruimte, mag de concentratie niet hoger zijn dan 60 mg/m3 (10 ppm).
Tijdens het werk
Rook niet en gebruik geen open vuur in een ruimte met SF6-installaties of in open ruimten die in verbinding staan met ruimten waarin SF6-installaties staan.
Eet en drink niet in een ruimte met SF6-installaties of in open ruimten die in verbinding staan met ruimten waarin SF6-installaties staan.
Evacueer SF6-gas zo diep mogelijk naar drukvaten en/of gasflessen.
Spoel 3 maal met lucht/stikstof.
Breng het compartiment op atmosferische druk.
Wacht minimaal een uur met het openen van compartimenten waarin mogelijk vlambogen en/of ontladingen hebben plaatsgevonden. Dit om eventuele poedervormige ontledingen te laten neerslaan. Wanneer er poedervormige ontledingen hebben plaatsgevonden (of het vermoeden hiervan) dient men de volgende persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen:
Wegwerpoverall (klasse 5 of 6)
Rubber of neopreen handschoenen
Rubber of neopreen laarzen
Volgelaatsmasker met B2 P3 filter (filter is voor eenmalig gebruik)
Meet de SF6 concentratie (lager dan 60 mg/m3 = 10 ppm) bij het openen van de installatie.
Meet continu het zuurstofgehalte in de installatie als is gespoeld met stikstof. Het zuurstofgehalte moet 20-21% zijn.
Verwijder los stof met een stofzuiger met absoluutfilter op de uitblaaszijde.
Verwijder aanhangend stof met niet rafelend droog materiaal.
Na het schoonmaken kunt u in het compartiment zonder de bovengenoemde persoonlijke beschermingsmiddelen verder werken.
Als het werk klaar is
Maak de gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen schoon met de stofzuiger of met een niet rafelende droge doek of een 10% soda oplossing.
Maak het stofzuigercompartiment schoon met een in 10% soda gedrenkte doek en plaats de filter en stofzak van de stofzuiger 24 uur lang in een 10% soda oplossing.
Voer het afval als gevaarlijk afval af.
Zorg voor voorlichting en instructie over werken met SF6.
Zorg dat medewerkers die SF6 terugwinnen uit hoogspanningsschakelaars (vanaf 1000 Volt wisselspanning), beschikken over een diploma SF6 gas in HS installaties. Voor informatie over het examen zie www.bepect.nl.
Zorg voor opslag voor afvoer van gevaarlijk afval.
Zorg voor oranje gekleurde flessen (banden) voorzien van een sticker (UN 3308) voor afvoer van het verontreinigde gas naar de leverancier.
Maak gebruik van gekalibreerde meetapparatuur
Zorg dat de meetapparatuur periodiek gecontroleerd en gekalibreerd wordt.
Verwijzingen naar wet- en regelgeving, normen en richtlijnen
Arbeidsomstandighedenwet
Artikel 3
Arbeidsomstandighedenbesluit
Artikel 2.4 Grenswaarden
H4 Gevaarlijke stoffen
Normen
NEN-EN-IEC 60480 Leidraad voor de controle en behandeling van zwavelhexafluoride (SF6) in gebruik in elektrische materieel en specificaties voor het hergebruik
NPR-IEC/TR 62271 Hoogspanningsschakelmaterieel – Deel 303: Gebruik en behandeling van zwavelhexafluoride (SF6)
ADV 90026 Persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) – Europese richtlijnen, certificatie en normalisatie – Ontwerp, fabricage, uitlevering en gebruik (2 delen en quick reference)
NEN-EN 529 Ademhalingsbeschermingsmiddelen – aanbevelingen voor keuze, gebruikverzorging en onderhoud – Praktijkrichtlijn
NPR-CEN-ISO/TR 18690 Praktijkrichtlijn voor de keuze, gebruik en onderhoud van veiligheids- , beschermings- en werkschoeisel
UIT 14 Praktijkgids persoonlijke beschermingsmiddelen
NPR-CEN/TR 15321 Richtlijnen voor de keuze, gebruik, verzorging en onderhoud van beschermende kleding
NPR-CR 13464 Leidraad voor keuze, gebruik en onderhoud van beroepsmatige oog- en gezichtsbeschermers
NPR-CEN/TR 15419 Beschermende kleding – Richtlijnen voor keuze, gebruik, verzorging en onderhoud van tegen chemicaliën beschermende kleding
NEN-EN 689 Werkplekatmosfeer – Leidraad voor de beoordeling van de blootstelling bij inademing van chemische stoffen voor de vergelijking met de grenswaarden en de meetstrategie
Op Safety in the Pocket – Netwerkbedrijven vind je de informatie uit de Arbocatalogus: de afspraken die werknemers en werkgevers hebben gemaakt om de risico’s op de werkvloer tot een minimum te beperken. Per risico staat beschreven wat je zelf kan doen om veilig te werken en wat je van jouw werkgever mag verwachten. Denk bij het gebruik van deze website aan het volgende:
In de Arbocatalogus staan de afspraken die de bedrijven in de energiesector met elkaar hebben gemaakt om risico’s te verminderen. Het kan zijn dat er in uw bedrijf aanvullende regels gelden. Uw werkgever of de opdrachtgever hoort u hierover te informeren. Belangrijk is dat u dit zelf ook nagaat. De inhoud van de Arbocatalogus zal de komende periode nog gaan groeien. Ook zal actief worden gekeken of wijzigingen nodig zijn als gevolg van ontwikkelingen in de sector of wijzigingen in wet- en regelgeving.
Naast de informatie uit de Arbocatalogus zijn er ook extra video’s met achtergrondinformatie beschikbaar. De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks is het mogelijk dat er fouten of omissies in voorkomen. De in het project samenwerkende organisaties wijzen er nadrukkelijk op dat aan de inhoud van de website of aan dergelijke fouten c.q. omissies geen rechten kunnen worden ontleend. Heeft u op- of aanmerkingen, neem dan contact op via gheller@wenb.nl.