Lees de gebruikinstructies van de machine en/of het gereedschap en pas deze toe.
Tijdens het werk
Zorg voor een stabiele werkhouding.
Gebruik de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen.
Zorg bij koude weersomstandigheden dat uw spieren warm blijven.
Kies voor alternatieve werkmethodes of machines die de noodzaak van blootstelling aan trillingen en schokken voorkomen of verminderen.
Bied passende werkschema’s aan die de duur en intensiteit van blootstelling beperken. Voldoende rust betekent dat het lichaam tijd krijgt om te herstellen.
Zorg dat alle medewerkers onder de grenswaarde blijven van 5 m/s2 voor dagelijkse blootstelling aan hand- en armtrillingen, herleid tot een standaardreferentieperiode van acht uur.
Evalueer de werkzaamheden op het voorkomen van hand- en armtrillingen en -schokken en stel de intensiteit vast. Hanteer hierbij AI-blad 29: Fysieke belasting bij het werk.
Zorg voor voorlichting en instructie over de maatregelen en risico’s van trillingen, schokken en gebruik van machines. Hierbij komen de volgende aspecten aan de orde:
a. maatregelen die zijn genomen om de risico’s in verband met trillingen of schokken weg te nemen of tot een minimum te beperken;
b. de grenswaarden en actiewaarden voor blootstelling;
c. de resultaten van de verrichte beoordelingen en metingen van trillingen en de gezondheidsschade die de gebruikte arbeidsmiddelen kunnen veroorzaken;
d. het nut van en de methode voor het opsporen en melden van symptomen van gezondheidsschade;
e. de omstandigheden waarin werknemers recht hebben op een arbeidsgezondheidskundig onderzoek;
f. veilige werkmethoden om de blootstelling aan mechanische trillingen tot een minimum te beperken.
Bied medewerkers die voor het eerst aan deze risico’s worden blootgesteld, een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek aan.
Als bij een werknemer een aandoening wordt geconstateerd die het gevolg zou kunnen zijn van blootstelling aan mechanische trillingen, worden werknemers, die op soortgelijke wijze zijn blootgesteld aan trillingen, tussentijds in de gelegenheid gesteld een arbeidsgezondheidskundig onderzoek te ondergaan.
Op verzoek van de werkgever of de betrokken werknemer wordt het arbeidsgezondheidskundig onderzoek opnieuw uitgevoerd. De resultaten van het hernieuwde onderzoek treden in de plaats van het daaraan voorafgaande.
Een medewerker die blootgesteld wordt aan trillingen wordt in de gelegenheid gesteld periodiek een arbeidsgezondheidskundig onderzoek te ondergaan.
Onderhoud de machines en gereedschappen zoals voorgeschreven.
Pas machines en gereedschappen aan, bijvoorbeeld door ze te voorzien van trillingsdempende handvatten.
Zorg dat medewerkers over de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen beschikken.
Brancheafspraken
Verwijzingen naar wet- en regelgeving, normen en richtlijnen
H5 Fysieke belasting
Normen
NEN-ISO 11228 – 1 Ergonomie – Handmatig verplaatsen van lasten – Tillen en dragen
Op Safety in the Pocket – Netwerkbedrijven vind je de informatie uit de Arbocatalogus: de afspraken die werknemers en werkgevers hebben gemaakt om de risico’s op de werkvloer tot een minimum te beperken. Per risico staat beschreven wat je zelf kan doen om veilig te werken en wat je van jouw werkgever mag verwachten. Denk bij het gebruik van deze website aan het volgende:
In de Arbocatalogus staan de afspraken die de bedrijven in de energiesector met elkaar hebben gemaakt om risico’s te verminderen. Het kan zijn dat er in uw bedrijf aanvullende regels gelden. Uw werkgever of de opdrachtgever hoort u hierover te informeren. Belangrijk is dat u dit zelf ook nagaat. De inhoud van de Arbocatalogus zal de komende periode nog gaan groeien. Ook zal actief worden gekeken of wijzigingen nodig zijn als gevolg van ontwikkelingen in de sector of wijzigingen in wet- en regelgeving.
Naast de informatie uit de Arbocatalogus zijn er ook extra video’s met achtergrondinformatie beschikbaar. De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks is het mogelijk dat er fouten of omissies in voorkomen. De in het project samenwerkende organisaties wijzen er nadrukkelijk op dat aan de inhoud van de website of aan dergelijke fouten c.q. omissies geen rechten kunnen worden ontleend. Heeft u op- of aanmerkingen, neem dan contact op via gheller@wenb.nl.