Blootstelling aan asbest bij het herstellen van lekken in AC-gasleidingen m.b.v. een reparatieklem
R-11
Werknemer
Organisatie
Arboexpert
Voor u begint
U heeft minimaal de asbestopleidingen gevolgd als aangegeven in de VA-02 sectorale asbestopleidingen en heeft uitleg op basis van deze werkinstructie gehad.
Als de omstandigheden afwijken van het VIAG werkplan: staak de werkzaamheden en neem contact op met de werkverantwoordelijke.
Controleer de aanwezigheid van de benodigde middelen:
wegwerpoverall (type 5/6) vlamvertragend
veiligheidslaarzen(S5) of veiligheidsschoenen (S3) met wegwerp overlaarzen
neopreen/nitril werkhandschoenen welke goed afsluiten
een gelaatmasker met P3-filter
voldoende met asbestopdruk gemerkte luchtdichte kunststof afvalzakken
kunststoffolie van voldoende dikte (minimaal 0,2 mm) en plakband
emmer water met handveger
vernevelingsspuit gevuld met water
Zet de omgeving af zodat toegang door derden wordt voorkomen.
Eet, drink en rook niet binnen de afgebakende werkplek.
Voer de werkzaamheden zo uit dat daarbij ten hoogste twee werknemers direct betrokken zijn
Zorg dat de buis bedekt blijft met ongeveer 5 tot 10 cm grond totdat u begint met het werken aan de buis.
Bij het vrijmaken/schoonmaken van de buis eerst de voorgeschreven PBM aantrekken en vervolgens leidingdeel nat maken.
Graaf de leiding handmatig vrij. Voorkom beschadiging van de leiding door graven.
Breng folie aan onder de leiding om verspreiding asbestbrokstukken in de grond te voorkomen.
Doop de handveger in de emmer met water en reinig met de natte handveger de leiding ter hoogte van de te plaatsen reparatieklem.
Monteer de reparatieklem.
Inspecteer de werkplek visueel op eventueel achtergebleven asbesthoudend afval en verzamel en verpak dit in een luchtdichte kunststof zak, voorzien van een asbestopdruk.
Sluit asbestafvalzakken met zo min mogelijk lucht af door middel van de zwanenhalsmethode. Doe een tweede afvalzak om de eerste asbest afvalzak, maar sluit deze nog niet af. Deze kan gebruikt worden voor het verzamelen van de wegwerp PBM na afronding van de werkzaamheden.
Reinig de gebruikte gereedschappen grondig met water en een natte handveger.
Verwijder de folie onder de leiding en doe deze in de asbestzak.
Laarzen, neopreen werkhandschoenen met een natte handveger borstelen en afspoelen. In de profielen van de laarzen mag geen aanhangend vuil meer aanwezig zijn.
Handveger bij voorkeur afvoeren met asbesthoudend afval, bij hergebruik goed schoonmaken met water.
Trek de wegwerpkleding uit en deponeer de gebruikte wegwerpkleding samen met het filtrerend P3 masker in de speciaal voor AC-afval bestemde containerbag of in de asbest afvalzak en sluit deze af met behulp van de zwanenhalsmethode.
Zorg altijd dat asbesthoudend afval volgens de geldende regels afdoende dan wel dubbel verpakt is.
Was handen en gezicht.
Voer de asbest afvalzakken af naar een daarvoor bestemde asbestcontainer/asbest inzamelpunt conform eigen interne afval/afvoer procedure.
Op Safety in the Pocket – Netwerkbedrijven vind je de informatie uit de Arbocatalogus: de afspraken die werknemers en werkgevers hebben gemaakt om de risico’s op de werkvloer tot een minimum te beperken. Per risico staat beschreven wat je zelf kan doen om veilig te werken en wat je van jouw werkgever mag verwachten. Denk bij het gebruik van deze website aan het volgende:
In de Arbocatalogus staan de afspraken die de bedrijven in de energiesector met elkaar hebben gemaakt om risico’s te verminderen. Het kan zijn dat er in uw bedrijf aanvullende regels gelden. Uw werkgever of de opdrachtgever hoort u hierover te informeren. Belangrijk is dat u dit zelf ook nagaat. De inhoud van de Arbocatalogus zal de komende periode nog gaan groeien. Ook zal actief worden gekeken of wijzigingen nodig zijn als gevolg van ontwikkelingen in de sector of wijzigingen in wet- en regelgeving.
Naast de informatie uit de Arbocatalogus zijn er ook extra video’s met achtergrondinformatie beschikbaar. De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks is het mogelijk dat er fouten of omissies in voorkomen. De in het project samenwerkende organisaties wijzen er nadrukkelijk op dat aan de inhoud van de website of aan dergelijke fouten c.q. omissies geen rechten kunnen worden ontleend. Heeft u op- of aanmerkingen, neem dan contact op via gheller@wenb.nl.