Handelwijze na explosie of brand in een bedrijfsruimte
R-48
Werknemer
Organisatie
Arboexpert
Handelswijze medewerker na explosie of brand in een bedrijfsruimte
Voor u begint
Laat meten door een in- of externe deskundige!
Beoordeel de situatie zorgvuldig
Tijdens het werk
Draag de door de deskundige voorgeschreven PBM’s:
Veiligheidsschoeisel
Werkhandschoenen
Veiligheidskleding (huidcontact voorkomen) met capuchon
Halfgelaatsmasker ABEK-P3 filter
Eet, drink en rook niet tijdens de werkzaamheden.
Te volgen werkwijze:
Betreed de ruimte pas na vrijgave brandweer of een in- of externe deskundige als deze door meting heeft aangetoond dat er geen schadelijke stoffen meer aanwezig zijn of op basis van de meting passende maatregelen (PBM’s en ventilatie) mogelijk zijn.
Bij vrijgave brandweer navragen waar op gemeten is. Naast zuurstof en 10% LEL moet er bij elektrische bedrijfsruimten, voor het betreden zonder adembescherming, gemeten worden op:
Blauwzuurgas (HCN)
Zoutzuurgas (HCl)
Koolmonoxide (CO)
Ozon (O3)
Fluoriden
Als het werk klaar is
Was je handen.
Handelswijze organisatie na explosie of brand in een bedrijfsruimte
Laat meten door een in- of externe deskundige.
Stel de juiste PBM’s beschikbaar
Indien de brandweer de meting en beoordeling niet kan uitvoeren, dient dit te worden gedaan door een daartoe opgeleide interne deskundige of gecertificeerd bedrijf. Geef indien mogelijk vooraf aan welke stoffen aanwezig kunnen zijn. Afhankelijk van de situatie wordt bepaald welke vervolgacties nodig zijn. Bijvoorbeeld extra metingen (mogelijk tot enkele dagen later) en noodzaak toe te passen PBM’s.
Stel voor het uitvoeren van de schoonmaak- en herstelwerkzaamheden in eigen beheer, een veiligheidsplan op. In dit plan dienen de risico’s met maatregelen te worden benoemd. Denk hierbij ook aan maatregelen bij het gebruik van schoonmaakmiddelen.
Hulpmiddelen
Arbocatalogus m.b.t. blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributienet
Op Safety in the Pocket – Netwerkbedrijven vind je de informatie uit de Arbocatalogus: de afspraken die werknemers en werkgevers hebben gemaakt om de risico’s op de werkvloer tot een minimum te beperken. Per risico staat beschreven wat je zelf kan doen om veilig te werken en wat je van jouw werkgever mag verwachten. Denk bij het gebruik van deze website aan het volgende:
In de Arbocatalogus staan de afspraken die de bedrijven in de energiesector met elkaar hebben gemaakt om risico’s te verminderen. Het kan zijn dat er in uw bedrijf aanvullende regels gelden. Uw werkgever of de opdrachtgever hoort u hierover te informeren. Belangrijk is dat u dit zelf ook nagaat. De inhoud van de Arbocatalogus zal de komende periode nog gaan groeien. Ook zal actief worden gekeken of wijzigingen nodig zijn als gevolg van ontwikkelingen in de sector of wijzigingen in wet- en regelgeving.
Naast de informatie uit de Arbocatalogus zijn er ook extra video’s met achtergrondinformatie beschikbaar. De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks is het mogelijk dat er fouten of omissies in voorkomen. De in het project samenwerkende organisaties wijzen er nadrukkelijk op dat aan de inhoud van de website of aan dergelijke fouten c.q. omissies geen rechten kunnen worden ontleend. Heeft u op- of aanmerkingen, neem dan contact op via gheller@wenb.nl.