Verwijderen en afvoeren van asbestverdachte laagspanningsmespatronen
R-45
Werknemer
Organisatie
Arboexpert
Algemeen:
U heeft minimaal de asbestopleidingen gevolgd als aangegeven in de VA-02 sectorale asbestopleidingen en heeft uitleg op basis van deze werkinstructie gehad. Zo niet dan mag u de werkzaamheden niet uitvoeren.
Voor verwijdering wordt er geen onderscheid gemaakt tussen beschadigde en onbeschadigde laagspanningsmespatronen.
Draag de PBM’s als voorgeschreven in de veiligheidswerkinstructies (VWI’s) van de Bedrijfsvoering Elektrische Installaties (BEI).
Voor u begint
Voor verwijdering van asbesthoudende laagspanningsmespatronen zijn naast de voor de werkzaamheden standaard geldende PBMs geen aanvullende asbest-PBM’s verplicht. Als de laagspanningsmespatronen zich in een oranje of rode ruimte bevinden, dan gelden de asbest PBM’s conform het betredingsbeleid.
Stel vast om welke type mespatroon het gaat. Controleer in het bronnenboek (www.bronnenboek.nl) of het type mespatroon asbest bevat of asbestvrij is.
De mespatronen mogen volgens deze instructie verwijderd worden als deze:
ongebruikt in een ruimte aanwezig zijn. Dit zijn mespatronen die los op de grond liggen, in opbergmiddelen of op stellingen liggen enz.
geplaatst zijn op een LS rek of in een groepenkast.
Controleer de aanwezigheid van de juiste hulpmiddelen:
patroontrekker met losse leren handschoen of
geïsoleerde patroontrekker met geïntegreerde handschoen;
verpakkingszakjes zonder opdruk;
verzamelzak met opdruk “ASBEST”.
Tijdens het werk
Voer de benodigde handelingen rustig uit om beschadiging of verdere beschadiging van het mespatroon te voorkomen.
Bij het verwijderen van een mespatroon uit een voetstuk:
haal met de daarvoor geëigende middelen het mespatroon uit de mespatroonhouder;
doe het mespatroon direct in het daarvoor bestemde plastic zakje en maak deze los van de handgreep.
Bij losliggende mespatronen:
pak het mespatroon aan één van de messen vast;
doe het mespatroon direct in het daarvoor bestemde plastic zakje.
Per zakje één mespatroon om emissie te voorkomen.
Sluit het afvalzakje (binnenste zak) met zo weinig mogelijk lucht direct af.
Stop de zak met één mespatroon in de speciaal daarvoor bestemde verzamelzak met opdruk “ASBEST.”
Sluit na afloop van de werkzaamheden de verzamelzak af met tape d.m.v. de zwanenhalsmethode.
Zorg dat het verpakkingsmateriaal (verpakkingszakjes en verzamelzak) niet kan beschadigen of uitscheuren.
Was je handen met water.
Voer de asbest afvalzakken af naar een daarvoor bestemde asbestcontainer/asbest inzamelpunt conform de interne afval/afvoer procedure van de netbeheerder waar je voor werkt.
Zorg dat het werk wordt uitgevoerd door personeel dat bevoegd is voor het uitvoeren van elektrotechnische handelingen (aanwijzing voor zelfstandig schakelen).
Op Safety in the Pocket – Netwerkbedrijven vind je de informatie uit de Arbocatalogus: de afspraken die werknemers en werkgevers hebben gemaakt om de risico’s op de werkvloer tot een minimum te beperken. Per risico staat beschreven wat je zelf kan doen om veilig te werken en wat je van jouw werkgever mag verwachten. Denk bij het gebruik van deze website aan het volgende:
In de Arbocatalogus staan de afspraken die de bedrijven in de energiesector met elkaar hebben gemaakt om risico’s te verminderen. Het kan zijn dat er in uw bedrijf aanvullende regels gelden. Uw werkgever of de opdrachtgever hoort u hierover te informeren. Belangrijk is dat u dit zelf ook nagaat. De inhoud van de Arbocatalogus zal de komende periode nog gaan groeien. Ook zal actief worden gekeken of wijzigingen nodig zijn als gevolg van ontwikkelingen in de sector of wijzigingen in wet- en regelgeving.
Naast de informatie uit de Arbocatalogus zijn er ook extra video’s met achtergrondinformatie beschikbaar. De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks is het mogelijk dat er fouten of omissies in voorkomen. De in het project samenwerkende organisaties wijzen er nadrukkelijk op dat aan de inhoud van de website of aan dergelijke fouten c.q. omissies geen rechten kunnen worden ontleend. Heeft u op- of aanmerkingen, neem dan contact op via gheller@wenb.nl.