Risico op Gasuitstroom bij functionele inspecties veilig uitvoeren aan gastechnische installaties en meteropstellingen > G25
RG-51
Voorbereiding
Stap 1
Voor en tijdens de werkzaamheden moet ook aan onderstaande voorwaarden worden voldaan:
- Meet, voordat je een gastechnische bedrijfsruimte betreedt, eerst de gasconcentratie om en in de ruimte. Meet je een gasconcentratie > 10% LEL, betreedt dan deze ruimte niet. Geef het door aan de WV.
- Ga je (de)montagewerkzaamheden verrichten dan moet je werken volgens VWI G-52.
Let op!
- Inspecteer je een gasdrukmeet- en -regelstation? Dan heb je geen bedieningsplan nodig. Onder Uitvoering staat of je toestemming bij het meldpunt moet vragen.
- Gelden er extra voorwaarden en/of instructies van derden? Volg ze dan op
Uitvoering
Stap 2
- Voer een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uit.
- Tref de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen.
- Zet alle deuren van de gasruimte open. Zet ze goed vast zodat ze open blijven staan.
- Controleer of je de scheidingsafsluiters kunt vinden en kunt bedienen.
- Ga je een enkelstraats district- of overslag inspecteren? Vraag dan bij het meldpunt toestemming om de bedieningshandelingen uit te voeren. Bij meerstraats stations en afleverstations is geen toestemming van het meldpunt nodig.
- Voer de inspectie uit volgens de bedrijfsafspraken.
- Vraag bij het meldpunt bij enkelstraats district- of overslagstations weer toestemming om de bedieningshandelingen uit te voeren.
- Hef de veiligheidsmaatregelen op die je hebt genomen.
- Controleer of de deuren en eventuele hekken goed dicht zijn, als je het gebouw en/of terrein verlaat
Beëindiging
Stap 3
- Meld je werk gereed volgens de geldende bedrijfsafspraken
Beschrijving: de gevolgen van struikelen en uitglijden variëren van blauwe plekken en kneuzingen tot ernstige breuken. Soms kan dit leiden tot blijvend letsel.
Beschrijving: Asbestvezels kunnen ongemerkt worden ingeademd en in de longen achterblijven. Dit kan ernstige longziekten veroorzaken.
Algemeen:
- Asbestverdachte materialen mag je nooit be- of verwerken.
- Indien gesproken wordt over een Asbestdeskundige, wordt bedoeld een door de eigen organisatie aangewezen deskundig persoon. Dit zijn personen die risico’s kunnen inschatten en maatregelen kunnen beoordelen op het gebied van de discipline waar de werkzaamheden worden uitgevoerd (bijv. veiligheidskundige, WVA of GAI) en daarbij ook de risico’s van de aanwezige asbesthoudende componenten kunnen inschatten. De asbestdeskundige is niet direct betrokken bij de uitvoerende werkzaamheden.
- Om de asbestdeskundigheid binnen de netwerkbedrijven te borgen heeft de sector diverse opleidingen ontwikkeld, zie hiervoor VA-02 Sectorale opleidingen en werkinstructies.
- Betreden van een ruimte E of G dient altijd te gebeuren conform betredingsmatrix, zie bijlage 1
- Medewerkers die met asbest in aanraking kunnen komen moeten een opleiding asbest hebben gevolgd zie VA-02 Sectorale opleidingen en werkinstructies.
- Asbest LMRA dient altijd bij betreding plaats te vinden, zie bijlage 3
- Aangezien er bij werkzaamheden in de meterkast bij particulieren vooraf geen inventarisatie plaatsvindt, dient altijd bij betreding / werkzaamheden een Asbest-LMRA meterkast plaats te vinden, zie bijlage 3a.
Er wordt voor werkzaamheden in stations onderscheid gemaakt in “beperkte werkzaamheden (Elektrotechnisch & Gastechnisch)” en alle overige werkzaamheden.

“Overige werkzaamheden” zijn alle werkzaamheden die niet onder “beperkte werkzaamheden (E&G)” vallen.
Blootstelling aan een geluidsniveau boven 80 dB(A) kan onomkeerbare gehoorschade opleveren.
Beschrijving: Duwen en trekken kunnen leiden tot klachten aan onderrug en schouder en klachten zoals pijn, vermoeidheid en ook tot aandoeningen aan spieren, pezen, banden en gewrichten. Het ontstaan van deze klachten is afhankelijk van het gewicht, de frequentie, de duur van de belasting en de houding.
Beschrijving: Tillen en dragen kunnen (blijvende) aandoeningen geven aan de rug, spieren en gewrichten zoals lage rugpijn, hernia, artrose van de heup of knie. Dit is afhankelijk van het gewicht, de vorm van het object, de frequentie en de houding. Tijdens het dragen is er kans op struikelen of vallen.
Beschrijving: Stoten kan leiden tot lichamelijk letsel.
Beschrijving: De risico’s zijn verstikkingsgevaar, brand- en explosiegevaar, gevaar voor bedwelming of vergiftiging en elektrocutie. De beperkte vluchtweg verhoogt het risico.
Beschrijving: het oplopen van een besmetting in gebieden of op plaatsen die door de overheid als risicogebied zijn aangewezen.
Beschrijving: blootstelling aan koude, warmte, fel zonlicht (uv-straling), storm en rukwinden met als gevolg fysieke schade zoals bevriezing, verbranding, verstoring van de warmtebalans, zonnesteek en het risico op huidkanker en letsel als gevolg van harde windstoten.
Opdracht en aanwijzing
Gastechnische installaties
- Je krijgt de opdracht van een WV G-distributie, via een werkplan of raamopdracht.
- De WV bepaalt ook de mate van toezicht.
- Je moet een AVP G-stations of AVP G-distributie zijn.
Meteropstellingen > G25
- Je krijgt de opdracht van een WV G-meterkast of WV G-LD netten of WV G-netten of WV G-distributie, via een werkplan of raamopdracht.
- De WV bepaalt ook de mate van toezicht.
- Je moet een VP G-meterkast of VP G-LD of AVP G-LD netten of AVP G-netten of AVP G-stations of AVP G-distributie zijn.
Risico’s en maatregelen
In hoofdstuk 4.4 van de VIAG kun je lezen welke algemene risico’s en maatregelen er zijn. Het werk in deze VWI brengt extra risico’s mee:
Risico: Ongecontroleerde uitstroming van gas
Maatregel: Ventileer de ruimte. Blijf de hele tijd de gasconcentratie meten. Als de gasconcentratie > 10% LEL is, verlaat dan direct de werkplek. Geef het door aan de WV.
Risico: Blokkering vluchtwegen
Maatregel: Zorg dat je vluchtwegen kunt gebruiken