Risico op Elektrocutie of Verbranding bij HS- en MS-kabels selecteren en knippen
RE-139-239
Voorbereiding
Stap 1
Je mag pas met het werk beginnen als aan de volgende voorwaarden is voldaan. Klopt er iets niet? Begin dan niet met de werkzaamheden, maar bel direct de WV.
- Controleer op risico’s. Neem de noodzakelijke (veiligheids)maatregelen.
- Zorg dat er in gebieden met verschillende netbeheerders-E infrastructuren, tekeningen van die infrastructuren beschikbaar zijn.
- Controleer of de opdracht klopt met de situatie op de werkplek.
- Knip binnen een gebouw alléén als je de kabel visueel naar de kortsluitvast geaarde eindsluiting kunt volgen.
Uitvoering
Stap 2
Selecteren van een kabel
- Voer een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uit.
- Controleer of de actuele liggingsgegevens op de werkplek aanwezig zijn.
- Bepaal waar de kabel ligt op basis van de ligginggegevens en/of zegels of labels. Selecteer de kabel met een kabelselectie-apparaat.
- Zijn er éénaderige kabels aanwezig? Selecteer dan alle aders apart van elkaar.
- Selecteer de kabel:
- Sluit het kabelselectie-apparaat aan op de veiliggestelde kabel.
- Selecteer de gezochte kabel;
- Liggen er meer kabels in één kabelbed? Sluit dan de overige kabels allemaal uit door selectie.
- Kun je de kabel niet selecteren? Dan bepaalt de WV de vervolgacties.
- Markeer de geselecteerde kabel.
- Verwijder de kabelselectie-apparatuur en stel de kabel opnieuw veilig.
Stap 3
Knippen van een kabel
- Voer een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uit.
- Zorg dat iedereen op veilige afstand van de kop van de knipschaar is.
- Knip de kabel:
- Let bij éénfasekabels in zwevende netten op deze punten:
- Knip bij de eerste knip altijd minimaal twee fasen tegelijk.
- Heb je twee veiligheidsknipapparaten nodig? Maak dan een kortsluitvaste verbinding (minimaal 95mm2) tussen beide veiligheidsknipapparaten.
- Tijdens het knippen moet er voortdurend contact zijn met de BD. Stel vast dat er geen aardfout is opgetreden of aanwezig is.
- Heb je een verkeerde kabel geknipt? Dan bepaalt de WV de vervolgacties.
Let op!
- Kabels in de sleuf moeten vanaf een veilige afstand, buiten de sleuf met een veiligheidsknipapparaat geknipt worden. Zorg dat tijdens het knippen:
- niemand in de sleuf aanwezig is en,
- niemand binnen 5 meter afstand van de kop van het veiligheidsknipapparaat aanwezig is.
- Kabels buiten de sleuf mag je knippen of zagen.
Beëindiging
Stap 4
Als je klaar bent, doe je het volgende:
- Registreer de benodigde gegevens.
- Meld aan de WV dat het werk klaar is.
- Laat de werkplek veilig achter.
Blootstelling aan stoffen in de verontreinigde bodem kan de gezondheid ernstige schade toebrengen.
Definitie urgente storingen en calamiteiten: Verstoringen waarbij grote maatschappelijke onrust ontstaat of direct gevaar dreigt voor mensen en/of sprake is van bijvoorbeeld ongecontroleerde gasuitstroom, die onmiddellijk ingrijpen verlangen om de situatie veilig te stellen.
OPMERKING: De sector volgt de in 2018 verschenen CROW 400 en geeft daar een invulling aan in de Arbocatalogus. De voorgestelde werkwijze bij werkzaamheden in de bodem bij urgente storingen en calamiteiten is uitgewerkt voor de Arbocatalogus van de Netwerkbedrijven.
Blootstelling aan stoffen in verontreinigde bodem kan de gezondheid ernstige schade toebrengen.
Beschrijving: de gevolgen van struikelen en uitglijden variëren van blauwe plekken en kneuzingen tot ernstige breuken. Soms kan dit leiden tot blijvend letsel.
Beschrijving: Asbestvezels kunnen ongemerkt worden ingeademd en in de longen achterblijven. Dit kan ernstige longziekten veroorzaken.
Algemeen:
- Asbestverdachte materialen mag je nooit be- of verwerken.
- Indien gesproken wordt over een Asbestdeskundige, wordt bedoeld een door de eigen organisatie aangewezen deskundig persoon. Dit zijn personen die risico’s kunnen inschatten en maatregelen kunnen beoordelen op het gebied van de discipline waar de werkzaamheden worden uitgevoerd (bijv. veiligheidskundige, WVA of GAI) en daarbij ook de risico’s van de aanwezige asbesthoudende componenten kunnen inschatten. De asbestdeskundige is niet direct betrokken bij de uitvoerende werkzaamheden.
- Om de asbestdeskundigheid binnen de netwerkbedrijven te borgen heeft de sector diverse opleidingen ontwikkeld, zie hiervoor VA-02 Sectorale opleidingen en werkinstructies.
- Betreden van een ruimte E of G dient altijd te gebeuren conform betredingsmatrix, zie bijlage 1
- Medewerkers die met asbest in aanraking kunnen komen moeten een opleiding asbest hebben gevolgd zie VA-02 Sectorale opleidingen en werkinstructies.
- Asbest LMRA dient altijd bij betreding plaats te vinden, zie bijlage 3
- Aangezien er bij werkzaamheden in de meterkast bij particulieren vooraf geen inventarisatie plaatsvindt, dient altijd bij betreding / werkzaamheden een Asbest-LMRA meterkast plaats te vinden, zie bijlage 3a.
Er wordt voor werkzaamheden in betreedbare stations onderscheid gemaakt in “beperkte werkzaamheden (Elektrotechnisch & Gastechnisch)” en alle overige werkzaamheden.

“Overige werkzaamheden” zijn alle werkzaamheden die niet onder “beperkte werkzaamheden (E&G)” vallen.
Beschrijving: Duwen en trekken kunnen leiden tot klachten aan onderrug en schouder en klachten zoals pijn, vermoeidheid en ook tot aandoeningen aan spieren, pezen, banden en gewrichten. Het ontstaan van deze klachten is afhankelijk van het gewicht, de frequentie, de duur van de belasting en de houding.
Beschrijving: Lichamelijk letsel als gevolg van onbedoeld contact met verkeersdeelnemers.
Beschrijving: Bij montagewerkzaamheden in putten en sleuven is er kans op inkalven van het talud of bezwijking van de grondkering. Ook de hoogte van het grondwaterpeil, regenval en of het geroerde of ongeroerde grond betreft, zijn belangrijke factoren.
Beschrijving: het oplopen van een besmetting in gebieden of op plaatsen die door de overheid als risicogebied zijn aangewezen.
Beschrijving: Fysieke schade door vallen van hoogte.
Beschrijving: blootstelling aan koude, warmte, fel zonlicht (uv-straling), storm en rukwinden met als gevolg fysieke schade zoals bevriezing, verbranding, verstoring van de warmtebalans, zonnesteek en het risico op huidkanker en letsel als gevolg van harde windstoten.
Doel
Veilig een HS of MS kabel selecteren met selectieapparatuur en veilig knippen met een veiligheidsknipapparaat.
Opdracht en aanwijzing
Domein TR
- Je krijgt de opdracht van een WVTR, of WVTRverbindingen via een GO.
- Voer deze werkzaamheden met twee personen uit.
- Je moet een AVPTR samen met minimaal een VPTR zijn.
Domein MS
- Je krijgt de opdracht van een WVms via een GO.
- Voer deze werkzaamheden met minimaal twee personen uit.
- Je moet minimaal een AVPms samen met minimaal een VPms.
Risico’s en maatregelen
In hoofdstuk 4.4 van de BEI-BHS kun je lezen welke algemene risico’s en maatregelen er zijn. Het werk in deze VWI brengt extra risico’s mee:
Risico: Persoonlijk letsel door een vlamboog bij het knippen van een kabel die onder spanning staat. Maatregel: Gebruik PBM’s. Houd voldoende afstand. — Risico: Beïnvloeding, bijv. door weersomstandigheden, personen of dieren, verkeer. Maatregel: Gebruik een werktent. Scherm de werkplek af en neem verkeersmaatregelen. Onderbreek het werk. — Risico: Het veiligheidsknipapparaat knipt de kabel niet helemaal door of weigert. Maatregel: Raak het apparaat niet aan en blijf op veilige afstand (ook uit de sleuf). De WV bepaalt de vervolgacties.