Dit artikel beschrijft de processchema’s die zorgen voor een juiste en uniforme werkwijze. De schema’s zelf staan in bijlage 3.
8.1 Algemeen
Voor een juiste en uniforme werkwijze zijn onderdelen van de VIAG in processchema’s vastgelegd. Er is een schema bij DO en GO (bijlage 3a) en een schema bij RO (bijlage 3b).
In de artikelen hierna wordt elk processchema nader toegelicht. Daarbij worden telkens zeven delen onderscheiden: voorbereiding, treffen veiligheidsmaatregelen, bedienen, uitvoering werkzaamheden, bedienen, opheffen veiligheidsmaatregelen en oplevering.
Niet alle delen (of alle stappen daarin) zijn altijd van toepassing. Het is bijvoorbeeld niet altijd nodig om te bedienen. Deze delen of stappen in het proces worden dan overgeslagen, of er wordt een andere routing aangegeven. Het kan ook voorkomen dat sommige delen (stappen) vaker voorkomen.
Uitvoerende medewerkers
- De processchema’s zijn opgezet voor situaties waarin ploegleider, AVP, VP of VOP de uitvoerende handelingen verrichten. Het komt voor dat een WV bedient of meehelpt bij het treffen van veiligheidsmaatregelen. Dan moet het processchema natuurlijk zo worden gelezen.
- Als er geen BD is aangewezen komt de OIV hiervoor in de plaats.
- Als er geen OIV is aangewezen komt de IV hiervoor in de plaats.
8.2 Processchema VIAG bij DO of GO
Dit artikel beschrijft het proces bij uitvoering van een DO (directe opdracht) of een GO (goedgekeurde opdracht). Het is afgebeeld in het processchema in bijlage 3a.
Aandachtspunten
- In de diverse stappen in dit schema is er zo nodig toezicht door de WV en/of terugkoppeling naar de WV op de afgesproken momenten.
- Bij activiteiten door meerdere ploegen tegelijkertijd moet er bij de start en beëindiging van elke processtap contact zijn tussen elke PL en de WV; dit moet plaatsvinden op de door de WV te bepalen wijze.
8.2.1 Voorbereiding
- De WV stelt een werkplan op. Hij kan dit doen in overleg met de betrokken ploegleider of (A)VP. De WV kan ook een werkplan goedkeuren dat door een ander is opgesteld.
- De WV stelt het bijbehorende bedieningsplan op als dat nodig is. De WV kan ook de BD vragen om dit te doen.
- De werkuitgifte en de goedkeuring hangen af van de activiteit (zie bijlage 7).
- De WV geeft opdracht aan de ploegleider of (A)VP om het werkplan uit te voeren. Als er een bedieningsplan is, geeft hij dat uit. Een kopie van het bedieningsplan moet op het meldpunt beschikbaar zijn.
8.2.2 Treffen veiligheidsmaatregelen en bedieningshandelingen vóóraf
- De ploegleider of (A)VP treft veiligheidsmaatregelen na opdracht van de WV.
- De PL of (A)VP vraagt direct voorafgaand aan de bedieningshandelingen toestemming bij het meldpunt om de handelingen uit te voeren.
- De BD geeft opdracht (toestemming) aan de ploegleider of de (A)VP om de bedieningshandelingen uit te voeren.
- De ploegleider of (A)VP voert de bedieningshandelingen uit; hij treft ook eventuele extra veiligheidsmaatregelen.
- Vanaf dit moment dat de bedieningshandelingen zijn uitgevoerd is het betreffende netdeel overgedragen aan de WV. Daarmee is het onttrokken aan de bewaking en de verantwoordelijkheid van de BD. Dit hoeft niet apart gemeld te worden.
- Alleen bij storingen of onverwachte situaties meldt de ploegleider of (A)VP wel dat de bedieningshandelingen uitgevoerd zijn aan de BD. In overige gevallen hoeft dit niet.
- De WV houdt toezicht als dat nodig is.
Veiligheidsmaatregelen treffen en bedieningshandelingen uitvoeren lopen vaak in elkaar over. Ze kunnen repeterend zijn.
8.2.3 Uitvoering werkzaamheden
- De ploegleider of AVP voert de werkzaamheden uit waarvoor de WV opdracht heeft gegeven. De WV houdt hierbij toezicht, als dat nodig is.
- Na afloop worden de werkzaamheden gereed gemeld bij de WV.
WV als leidinggevende
Als er meerdere ploegen/medewerkers op verschillende locaties binnen hetzelfde werkplan en in hetzelfde onderdeel van de infrastructuur actief zijn of zijn geweest, geeft de WV leiding op de werkplek. Daarbij kunnen meerdere AVP’s of ploegleiders zijn betrokken. Elke medewerker/ploegleider moet aan de WV terugmelden dat de werkzaamheden zijn beëindigd.
8.2.4 Bedieningshandelingen achteraf en opheffen veiligheidsmaatregelen
- De bedieninghandelingen starten aansluitend aan de gereedmelding van de werkzaamheden.
- De ploegleider of (A)VP informeert de BD over eventuele wijzigingen in net of station.
- De PL of AVP vraagt direct voorafgaand aan de bedieningshandelingen toestemming bij het meldpunt om de handelingen uit te voeren.
- Vanaf dit moment is het betreffende netdeel door de WV overgedragen aan de BD. Het is daarmee teruggeplaatst onder de bewaking en de verantwoordelijkheid van de BD.
- De BD geeft opdracht (toestemming) om de bedieningshandelingen uit te voeren. De ploegleider of (A)VP voert de bedieningshandelingen uit.
- Bij storingen of onverwachte situaties meldt de ploegleider of (A)VP dat de bedieningshandelingen uitgevoerd zijn aan de BD. In overige gevallen hoeft dit niet.
- De WV geeft opdracht om de veiligheidsmaatregelen op te heffen.
- De ploegleider of AVP heft de veiligheidsmaatregelen op. Zij melden hun werkzaamheden gereed aan de WV.
Veiligheidsmaatregelen treffen en bedieningshandelingen uitvoeren lopen vaak in elkaar over. Ze kunnen repeterend zijn.
8.2.5 Oplevering
- De WV meldt het werkplan, als het een GO betreft, gereed bij de OIV en het meldpunt. Als het werkplan een DO is, dan meldt de WV het werkplan gereed bij het meldpunt. De IV bepaalt hoe de gereedmelding moet gebeuren.
8.3 Processchema VIAG bij RO
Processchema 3b toont de procesgang bij het verstrekken van raamopdrachten en het uitvoeren van activiteiten volgens raamopdrachten.
8.3.1 Voorbereiding
- De WV geeft raamopdrachten aan AVP, VP, VOP en THP. In bijlage 7 staan alle werkzaamheden en bedieningshandelingen die binnen een raamopdracht kunnen worden uitgevoerd.
- De WV informeert de OIV over alle raamopdrachten. Dit volgens bedrijfsspecifieke afspraken van de netbeheerders.
8.3.2 Verloop van de werkzaamheden
- Bij werkzaamheden via een raamopdracht komen nauwelijks terugmeldingen en tussentijdse (vervolg)opdrachten voor. De uitvoerende medewerker kan alle vervolgstappen doorlopen zonder extra tussenkomsten van de opdrachtgever.
- In sommige gevallen moet de uitvoerende medewerker toestemming vragen van het meldpunt voor bedieningshandelingen. Ook moeten eventuele netwijzingen doorgegeven worden.
8.3.3 Oplevering
- De werkzaamheden worden volgens de bedrijfsafspraken opgeleverd. De IV bepaalt hoe dit moet gebeuren.