Dit artikel gaat over de voorwaarden waaronder een aannemingsbedrijf activiteiten voor een netbeheerder mag uitvoeren. Voor al die activiteiten geldt dat er een contract moet zijn tussen netbeheerder en aannemingsbedrijf.
Artikel 7.1 behandelt enkele belangrijke aspecten van dit contract. De twee artikelen daarna behandelen de twee mogelijke contractvormen: Regie en Uitbesteding. Artikel 7.4 gaat in op de regels voor bedrijfsspecifieke zaken. In artikel 7.5 staan de regels voor onderaanneming.
In dit gehele artikel 7 wordt steeds de relatie tussen netbeheerder en aannemingsbedrijf beschreven. Maar op dezelfde manier mag ook de relatie tussen twee aannemingsbedrijven of tussen twee netbeheerders worden geregeld.
7.1 Algemeen
Netbeheerder en aannemingsbedrijf sluiten een contract over het aannemen van werk. In het contract zijn bestek(ken) en voorwaarden van toepassing verklaard. In de bestekken staat welke richtlijnen en (veiligheids)eisen gelden zoals:
- het Arbo- en milieuzorgsysteem,
- veiligheids-, Gezondheids- & Milieuplannen (VGM-plannen),
- de BEI BLS, inclusief de VWI’s en andere veiligheidsregels,
- eisen aan kwalificaties (opleiding en vak- en veiligheidsbekwaamheid) van medewerkers,
- montagevoorschriften.
Werkgever en werknemer van een aannemingsbedrijf moeten aan deze richtlijnen, voorwaarden en eisen voldoen. Als een netbeheerder en een aannemingsbedrijf een contract sluiten, blijft het aannemingsbedrijf verantwoordelijk voor zijn werknemers.
Er zijn twee contractvormen: Regie en Uitbesteding. De volgende twee artikelen behandelen beide vormen.
7.2 Contractvorm Regie
Bij de contractvorm Regie voeren medewerkers van het aannemingsbedrijf activiteiten uit onder regie van de netbeheerder. Voor alle elektrotechnische activiteiten staan deze medewerkers onder direct gezag van de netbeheerder. Ze krijgen daarmee ook opdrachten van (een medewerker van) de netbeheerder. De medewerkers van het aannemingsbedrijf zijn echter gewoon in dienst van het aannemingsbedrijf en dus geen personeel van de netbeheerder.
In de volgende gevallen is sprake van Regie:
- Een medewerker van het aannemingsbedrijf werkt mee in een ploeg van medewerkers van de netbeheerder.
- Een aannemer werkt direct in opdracht van de WV van de netbeheerder.
- Een specialist van het aannemingsbedrijf voert aanvullende activiteiten uit bij of tijdens activiteiten van medewerkers van de netbeheerder.
Verantwoordelijkheid
Bij Regie is de WV van de netbeheerder (eind)verantwoordelijk voor een veilig verloop van de activiteiten. Deze WV verstrekt ook de (raam)opdrachten. Iedere medewerker is er natuurlijk zelf verantwoordelijk voor dat hij veilig werkt volgens de voorschriften.
7.3 Contractvorm Uitbesteding
Bij de contractvorm Uitbesteding voert het aannemingsbedrijf zelfstandig activiteiten uit. De medewerkers van het aannemingsbedrijf staan onder gezag van het aannemingsbedrijf en krijgen daarmee ook opdrachten van (een medewerker van) het aannemingsbedrijf. Voor deze activiteiten zijn meestal meerjarige contracten afgesloten. Deze regelen onder meer de verantwoordelijkheden van het aannemingsbedrijf voor veilig werken, ook op elektrotechnisch gebied.
De verdeling van verantwoordelijkheden tussen netbeheerder en aannemingsbedrijf mag bij Uitbesteding op verschillende manieren geregeld zijn. Dit is afhankelijk van onderlinge afspraken en de (daarbij afgesproken) verdeling van de activiteiten.
De verantwoordelijkheden zijn gekoppeld aan de manier van opdrachtverstrekking: via een raamopdracht (artikel 7.3.1), via een bedieningsplan (artikel 7.3.2.), via een mono-werkplan (artikel 7.3.3) of via een duowerkplan (artikel 7.3.4). In het laatste geval is ook sprake van overdracht.
WV van de netbeheerder
Bij uitbesteding aan een aannemingsbedrijf heeft de WV van de netbeheerder geen verantwoordelijkheid maar ook geen zeggenschap over de medewerkers van de aannemer; hij bemoeit zich dan ook niet met de uitvoerende activiteiten.
Bijzonder geval: kabelselectie
De netbeheerder mag een kabelselectie uitvoeren met het kabelselectie-apparaat voordat het aannemingsbedrijf met de activiteiten begint. Er is hier geen sprake van een combinatie van activiteiten, er is alleen sprake van het verstrekken van informatie door de netbeheerder, namelijk over de geselecteerde kabel. Met deze informatie mag het aannemingsbedrijf besluiten om de activiteiten te starten.
7.3.1 Uitbesteding via een raamopdracht
Bij deze vorm van uitbesteding voeren medewerkers van het aannemingsbedrijf activiteiten uit via een raamopdracht van de WV van het aannemingsbedrijf. Deze WV geeft raamopdrachten binnen de grenzen/mogelijkheden die de IV van de netbeheerder heeft bepaald; de IV gaat hierbij uit van de BEI BLS (zie ook artikel 4.7.2). De medewerkers van het aannemingsbedrijf werken onder verantwoordelijkheid van de WV van het aannemingsbedrijf.
Oplevering
De netbeheerder bepaalt hoe de uitgevoerde activiteiten moeten worden opgeleverd. Formeel hoort dit te gebeuren aan de betreffende OIV van de netbeheerder, maar in de praktijk maakt elke netbeheerder hierover eigen afspraken.
WV van de netbeheerder
In het hele proces speelt de WV van de netbeheerder geen enkele rol.
7.3.2 Uitbesteding via een bedieningsplan
Een bedieningsplan wordt niet verdeeld tussen partijen; er is dus altijd sprake van een mono-bedieningsplan (dus van één opdrachtgever) .
Bij uitbesteding via een bedieningsplan werkt de medewerker van het aannemingsbedrijf onder de verantwoordelijkheid van het aannemingsbedrijf.
De netbeheerder of het aannemingsbedrijf mogen een bedieningsplan opstellen. De BD van de netbeheerder is altijd verantwoordelijk voor de inhoud van een bedieningsplan en moet deze dus altijd goedkeuren. Bij Uitbesteding vindt de uitvoering van het bedieningsplan plaats onder verantwoordelijkheid van de WV van het aannemingsbedrijf.
7.3.3 Uitbesteding via een mono-werkplan
Bij uitbesteding via een mono-werkplan werkt de medewerker van het aannemingsbedrijf onder de verantwoordelijkheid van het aannemingsbedrijf. De WV van het aannemingsbedrijf maakt het gehele werkplan en geeft vervolgens de opdracht.
Goedkeuring
In het geval dat voor de activiteiten een goedgekeurde opdracht (GO, zie artikel 4.2.) nodig is moet de OIV het werkplan goedkeuren; ook moet hij de samenhang van het werkplan met het eventuele bedieningsplan goedkeuren. Dit moet gebeuren vóór de activiteiten starten. Goedkeuring van de OIV is (bij een GO) ook nodig bij afwijkingen van het werk- of bedieningsplan tijdens de uitvoering.
Oplevering
De WV van het aannemingsbedrijf levert uitgevoerde activiteiten op aan de betreffende OIV van de netbeheerder; dit gebeurt op de door de IV te bepalen wijze.
WV van de netbeheerder
In het hele proces speelt de WV van de netbeheerder geen enkele rol.
7.3.4 Uitbesteding via een duo-werkplan
Bij een duo-werkplan voeren twee of meer partijen (zoals netbeheerder <- -> aannemingsbedrijf) activiteiten uit die in één werkplan staan. Een voorbeeld hoe dit kan worden ingevuld staat in bijlage 13.
In een DUO-werkplan moet minimaal worden opgenomen:
- De voorwaarden waaraan een werkplan moet voldoen (hoofdstuk 4.6)
- Goedkeuring en oplevering zoals genoemd bij het MONO-werkplan (hoofdstuk 7.3.3.)
- Alle overdrachtsmomenten tussen de verschillende partijen
- Overdracht vindt plaats tussen WV’ers. De overnemende WV’er mag zich laten vertegenwoordigen door een ploegleider.
- De WV is opdrachtgever en verantwoordelijk voor de medewerkers die in zijn opdracht werken
- Als er geen duidelijke afscheiding van activiteiten mogelijk is wordt er een MONO-werkplan gemaakt en in opdracht van de WV van de netbeheerder uitgevoerd.
7.4 Bedrijfsspecifieke zaken
Medewerkers van aannemingsbedrijven moeten goed weten welke bedrijfsspecifieke zaken er zijn bij de netbeheerder waar ze activiteiten uitvoeren. Ze moeten kennis en kunde hebben van bedrijfsspecifieke procedures, (veiligheids)werkinstructies en eigenschappen van de infrastructuur van die netbeheerder. Hiervoor gelden de volgende regels:
- Het aannemingsbedrijf zorgt voor een instructie en/of een toets over alle bedrijfsspecifieke zaken. De IV bepaalt hoe dit moet gebeuren.
- Als de medewerker geïnstrueerd is, maakt het aannemingsbedrijf een aantekening in een persoonsgebonden document van de medewerker (bijvoorbeeld een veiligheidspaspoort).
- Als een medewerker een nieuwe aanwijzing krijgt (ook na een herhaaltoets bij het verstrijken van de geldigheidstermijn), moet hij opnieuw de instructie volgen of de toets afleggen, voor zover de IV van de betreffende netbeheerder dit heeft bepaald.
7.5 Onderaanneming
Bij onderaanneming gelden voor de onderaannemer dezelfde voorwaarden als voor de hoofdaannemer.