Ook op het grensvlak tussen elektrische installaties die onder verschillende IV’n, BEI en/of NEN3840,vallen moeten procesregels er voor zorgen dat de uit voeren activiteiten (bedienen, veiligstellen en werken aan componenten) op een veilige manier plaatsvinden.
De in dit artikel opgenomen procesbeschrijving moet worden gevolgd bij het uitvoeren van activiteiten op het grensvlak tussen een netbeheerder en derden.
Deze procesbeschrijving mag ook worden toegepast bij het uitvoeren van activiteiten op het grensvlak:
- tussen twee netbeheerders, en
- tussen verschillende IV-gebieden binnen één netbeheerder.
In deze situaties mogen de betrokken IV’n onderling andere afspraken maken maar het proces moet in de geest van dit artikel (dus met hetzelfde veiligheidsniveau) worden vastgesteld.
De bestaande 7 processtappen zijn onderstaand beschreven.
Deze stappen zijn ook terug te vinden in de flowcharts over het proces bij beheergrensoverschrijdende verbindingen; deze zijn opgenomen in bijlage 12 en bestaan uit:
- 12a: Voorbereiding
- 12b: Uit bedrijf nemen en veiligstellen
- 12c: Opheffen veiligheidsmaatregelen en in bedrijf nemen
- 12d: Uit bedrijf nemen en veiligstellen bij één bedieningsplan voor beide zijden
- 12e: Opheffen veiligheidsmaatregelen en in bedrijf nemen bij één bedieningsplan voor beide zijden
9.1. Voorbereiding
- Beide (O)IV’n ter weerszijden van het grensvlak overleggen minstens twee weken van te voren. Zij mogen onderling ook een ander moment kiezen.
- De (O)IV’n overleggen over het volgende: of de installatie (of een deel daarvan) niet beschikbaar zal zijn; hoe lang dit dan zal duren; en wat de teruggavetijd is.
Werkplan
- Alle betrokken en moeten het goedgekeurde werkplan minimaal 24 uur van te voren in bezit hebben.
- De bedrijven bereiden de werkzaamheden voor, leggen deze vast en voeren die uit volgens het werkplan.
- De (O)IV’n bepalen of een noodplan opgesteld moet worden, waarbij ze rekening houden met de teruggavetijd.
Bedieningsplan
- Alle betrokkenen moeten het goedgekeurde bedieningsplan minimaal 24 uur van te voren in bezit hebben.
- De initiatiefnemer (de partij die de activiteiten in uitvoering wil brengen) stelt in principe het bedieningsplan op. Ook hierover mag in onderling overleg een andere afspraak worden gemaakt.
- Voor het opstellen van het bedieningsplan kunnen van beide bedrijven actuele primaire en secundaire schema’s nodig zijn. Dit hangt af van de werkzaamheden.
- Het ene bedrijf levert het concept bedieningsplan aan. Dit wordt bij het andere bedrijf opgenomen in het samengestelde uitvoeringsplan.
Goedkeuring
- Beide (O)IV’n moeten de samenhang tussen het bedieningsplan en het werkplan goedkeuren.
- Een variant is de goedkeuring van de werkvergunning die in de industrie gebruikt wordt in plaats van het uitvoeringsplan. Vaak staan in een werkvergunning bedieningshandelingen en veiligheidsmaatregelen. Het werk mag pas starten als opdrachtgever en uitvoerende de werkvergunning ondertekend hebben.
9.2. Bedieningshandelingen
- De netsituatie is vastgesteld aan de hand van tekeningen, schakelschema’s (displays in bedrijfsvoeringscentrum) en/of opschriften.
- De bedrijven voeren in onderling overleg hun deel van de bedieningshandelingen uit om tot de afgesproken netsituatie te komen. Elk bedrijf draagt vervolgens de betrokken bedrijfsmiddelen over aan de eigen WV.
- De bedieningshandelingen worden gereed gemeld aan de betreffende BD.
9.3. Treffen van veiligheidsmaatregelen
- Beide betrokken WV’n hebben rechtstreeks contact bij het treffen van veiligheidsmaatregelen. Hierbij is geen tussenkomst van anderen.
- Elke WV controleert of de gewenste veiligheidsmaatregelen aan de eigen zijde zijn getroffen, of laat zich ervan overtuigen dat dit gebeurd is.
- Elke WV controleert of de gewenste veiligheidsmaatregelen aan de andere zijde zijn getroffen, of laat zich ervan overtuigen dat dit gebeurd is door de terugmelding van de andere WV.
9.4. Uitvoering werkzaamheden
- De betreffende WV geeft opdracht tot uitvoering van de werkzaamheden.
- Bij deze WV worden de werkzaamheden na afloop gereed gemeld.
9.5. Opheffen veiligheidsmaatregelen
- De veiligheidsmaatregelen mogen pas opgeheven worden na een opdracht van de WV. Eerst hebben beide WV’n hierover onderling overeenstemming bereikt.
- Elke WV controleert of de gewenste veiligheidsmaatregelen aan de eigen zijde zijn opgeheven, of laat zich ervan overtuigen dat dit gebeurd is.
- Elke WV controleert of de gewenste veiligheidsmaatregelen aan de andere zijde zijn opgeheven, of laat zich ervan overtuigen dat dit gebeurd is door de terugmelding van de andere WV.
- De WV meldt aan zijn BD dat:
- de werkzaamheden zijn voltooid,
- de getroffen veiligheidsmaatregelen zijn opgeheven,
- de installatie gereed is om weer in bedrijf genomen te worden.
- Vervolgens draagt de WV de installatie aan de BD over.
9.6. Bedieningshandelingen
- De BD’n zorgen er in onderling overleg voor dat de netdelen weer in bedrijf worden genomen.
9.7. Oplevering
- Het bedieningsplan wordt bij de BD gereed gemeld; het werkplan bij de WV.
- Oplevering aan de OIV’n gebeurt op de door de IV’n te bepalen manier.